11 Halba näited kuidas kaotada raha

12 punkti mida peaks tegema raha kohta ja kuidas seda koguda
March 13, 2024 elimelart

Lugu

Minu finantsilisest haridusest ja perekonnast

Mul pole finantsilist haridust üldse! Ja ma pean oma kogemusel õppima rahaga käituma. Mind natukene on harinud minu abikaasa, kuna temal on sellega kudagi selgem pilt. Ma kunagi pole raha kogunud, kuni selle aastani. Sellest aastast olen hakkanud koguma, kuid on ikkagi palju ebavajalike kulutusi, mida kuu jooksul tekib.

Vahepeal oli palju Ülikooli ajal, kuid ma ei teadnud mida sellega teha ja hakkasin veine degusteerima. Praegu meenutades seda aega, see oli väga suur raha raiskamine. Eriti alkohooli peale ja suitsetamisele. (Olen endine alkohoolik ja suitsetaja. Jah mul oli sõltuvus!) Oleks ju võinud investeerida bitcoini, kuna tol ajal see tuli välja ja see tundus mulle põnev, aga ma ei hakkanud uurima asja. Praegu oleks raha küll veel rohkem, aga ma ei teadnud investeerimisest mitte midagi ja see mind ei huvitanud.

Vaesed ettevõted kes loovad siukses koguses alkohooli, kuid me praegu teeme ise ka koduveini aga lihtsalt tähtpäevadeks ja sõpradele kinkimiseks.

Meie perekonnas on alati olnud pigem ebastabiilne finantsile seisund. Mul siiamaani on ebastabiilne situatsioon, kuid ma püüan igatepidi seda paremaks muuta.

Kuid oli ka aegu, kus pidime sööma lastekodus lõunasi, kuna polnud võimalik süüa kodus, kuigi ema ja isa käisid tööl (või siis isa oli vahepeal töötu). Emal ja Isal oli palju laene, seega vahepeal oli üks laen teise otsas. Võtsid laenu selleks, et maksta väiksem laen välja. Mitu korda vanaema korter oli panti pandud, selleks, et võtta laen. Aga! Samas kui ma mõtlen, siis saime kudagi elatud ja käidud koolis. Olen kohanud ka palju süsteemis glitche, millest võin hiljem kirjutada, kuna nad on suht absurdsed.

Viimased aastad mul on tehnikaga mingi dilemma. Ma ostan ja pärast saan aru, et see mulle ei sobi mingil määral ja siis müün -50% odavamalt, seega siit tuleb punkt nr.1 kuidas kaotada raha. Eriti see puudutab telefone. Fototehnika on mul kauem olnud, aga ikkagi viimased 2 aastat olen palju maha müünud, kui üks hetk avastan, et mul oleks seda vaja uuesti, aga siis pole raha, et osta isegi kasutatud. Meh.

Praegu on mul õppelaen rippumas veel, kui laps saab 3 peab hakkama välja maksma.

Mida ma õppisin enda kogemusel?

Jätta meelde ja tee teisiti!

 1. Osta uut tehnikat laenuga (eriti hea kui on järelmaksuga ja siis müüd nt 2-5 aasta pärast odavamalt maha). Mis on arusaadav, tehnika pole kundagi investeering, juhul kui sa ei teeni viie kordselt kahe aasta jooksul seda sama summat tagasi. Ka masinad pole investeering, kõik mis kulub või töötab elektriga. Pole investeering, vaid on kulu. Mina olen fotograafiaga tõsiselt tegelenud aastast 2018, kuid olen suures miinuses. Ma arvan, et kusagil 14 tuhande kanti see jääb.
 2. Osta endale odavat tehnikat ehk säästa. Milleks üldse toodetakse sellist s*tta? Selleks, et teenida, kuna mõned ei suuda endale sedagi lubada. nt 200eurone telefon. Pole vaja toota sellist hu*njad, mis juba vähem kui nädalaga laguneb, muutub aeglasemaks on üli ebamugav jne. Ning tagastada enam ei saa, kuna ühe aastane laps võtis seda diivani pealt ja see kukkus maha (kodus, põranda peal – mitte asfalt, ning ekraani peale tuli väga imelik sügav kriimustus, kuna polnud tehaskilet peal pakendist). Nu Cmon juba kile peal ka hoiatakse raha kokku? 200eurot pole vähe minu jaoks, kuna pean seda raha kusagilt võtma või koguma. Üleliigset raha ei vedele. Aga noh jah, pean nüüd kasutama mis on vähemalt aasta või kaks, kuna mõtetu oleks seda paari päevaga müüa 50% allahindlusega. Kvaliteetne toode maksab palju! Nagu ka kvaliteetne teenus maksab! Kui tahad säästa, siis “Sa saad seda mille eest maksad” – küll, aga see ei kehti minu kohta, kuna ma ei saa pildistada halvemini kui pildistan (võin proovida, aga siis kannatab minu maine, mis on minu jaoks oluline). Alati kui ma otsin odavamaid variante, alati olen saanud nahka. Aga ikka otsin odavamalt, kuna kallima jaoks pole piisavalt kohe raha saada ja peab koguma kuid kui mitte aastaid. Aga siis seda enam pole vaja või tuleb uus välja või jään lihtsalt tööst või mingist võimalusest ilma. Mulle on väga palju telefonidest praaki sattunud (pea iga telefon mida ma püüan osta peale oma Oneplus 6T kõik on kas halvemad, kuigi uuemad või praak. Olnud kaks korda erinevate telefonidega Tarbijakaitses. Olen võitnud protsessi. Kuid oleks tore üldse mitte kasutada Tarbijakaitsed).
 3. Osta midagi Online poest, mis on SCAM. Tihti peale ei saa alguses aru, kas poes on lihtsalt ulme allahindlus või on scam. Esimest korda see aasta ostsin telefoni hea soodustusega, mis tuli välja, et on scam (kuigi Pank ise ka ei tea kas on ikka – jään siis lootma, et üks päev mulle see saabub. Kuigi vaevalt. Jälle 100eurot mida kaotasin. Kuidas aru saada, et leht on scam? Nt pole aadressi, telefoni nr, nad ei vasta meilidele 24 tunni jooksul, Copyright on iidne aasta (nt 2024 on praegu ja neil on 2018). Iga aasta peab kirjutama uue numbri. Tihti peale raha peab ise kandma kuhugi või maksta Paypaliga, nt pole Credit maksevahendeid (kuna nende tegemine maksab). Ja scammijad tahavad maksimaalselt palju kokku ajada. Tegelikult see tähendab seda, et paljudel inimestel on finantsilised probleemid, kuna tuldakse siukse asja peale üldse, et vahepeal mõtled, noh on ikka viitsimist.
 4. Tasulised tellimused nagu Spotify, Netflix, Youtube jne. Mul endal on Spotify ja Netflix, kuid pole enam 3 kuud vaadanud sarju ega midagi. Peaks äkki lahti ütlema? Samas saab ka telekast vaadata ning laps ja mees vaatavad. Aga see pole elu vajalik asi. Vahepeal proovid nt 14-30 päeva tasuta ja siis unustad  tühistada või on väga keeruline tühistada. Ja siis sinult võetakse raha kontolt. Meh. Aga olen tagasi saanud sellistes olukordades. Nt Apple Cloudi on keeruline tühistada, kui sul pole Apple.
 5. Krüpto. Eriti kui valesti investeerid. Valesse kohta, valel ajal võtad välja. Kaotad. Ei mingit tulu, pigem kulu.
 6. Usaldad inimeste jutte. Nimelt: kui keegi lubab sulle, et ta ostab sinu käest mingit toodet, mida sa müüd, et toetada sinu karjääri – siis vaata, kui palju ta sellest lobiseb ja kes sulle seda ütleb. Üldiselt ei tasu usaldada lobisejaid. Nad ei tee seda, mida ütlevad.
 7. Ära usu neid inimesi, kes ütlevad, et nad annavad sulle TASUTA raha (abistavad/investeerivad sinusse) ja midagi vastu ei taha. Kuna nad võtavad sult kõik ära mida saavad ja jätavad sind tühjemate kätega kui sa enne olid.
 8. Emotsionaalsed ostud. Vaatad, võrdled, kaalud mitu nädalat vb isegi kuud, aga tuleb välja, et sead ostu sul pole ikka vaja või mitte päris see mida sa ootasid ja 14 päeva tagastamisõigust juba on möödas, aga sa pole seda ikka veel kasutanud. Aga pärast hakkad, kuna sa maksid selle eest.
 9. Toetused, annetused. Mõned jaoks see toob hingele head meelt kui nad annetavad midagi füüsilist jne. Ma annetan ka riideid ja asju mida meie perel vaja pole. Olen ka raha annetanud Fondidesse, kuid enam mitte. Ise proovin kudagi hakkama saada. Kes mind toetab?
 10. Seisvad asjad. Ostad, kogud. Milleks? Siis ostad ruumi kus neid hoida? Milleks? Meteriaalne maailm on küll, kuid kas nii palju? Näiteks seivad kangad, märkmikud, tehnika, riided. Neid võib kõik kas annetada või müüa.
 11. Tasulised müügikohad, mis võtavad kommisiooni. On ka tasuta kohti kus oma asju müüa. Facebook Marketplaces on palju scammi, aga olen seal palju müünud. Samas on Yaga, Osta jne.
 12. Sularaha välja võtmine pangaautomaadist ning sisse panemine. Edasi-tagasi raha liikumine läbi panga. Pangaautomaat ei saa aru, et sa paned raha peale. Mis siis, et sa paned sama raha sisse mida võtad välja, kuna ei suuda otsustada kas hoida raha elektrooniliselt või sularahana. Peale 2000eur väljavõtust, hakkab kehtima kommission % vastavalt sinu enda pangale. Mina seda ei teadnud, kui minult üks kord võeti need% kui võtsin järjekordselt raha välja, kuigi ma ei teeninud rohkem kui võtsin, vaid panin sama raha sisse tagasi. Pangaautomaat, ei tunne seda! Olge valvsad!w

Üldiselt meil on väga suur tarbimis ühiskond Euroopas ja Ameerikas.

Olen väga palju asju ära visanud peale ema surma. Ta on kogunud asju. Meie kõigil asju mida me hoiame, aga asju ei saa kaasa võtta kui sa lahkud siit maailmast! Pärast peavad sinu lapsed, lapselapsed tegelema sinu kraamiga!

RAHA on ENERGIA, nagu ka sina. Võimalik, et tal on isegi oma alateadvus. Mõned võrdlevad seda kui ühise teadvusega, Egreegoriga. Nagu on ka iga hobi, elukutse jne kohta. Igal kivimil ja puul ka. Eluenergia. Peab olema tänulik, selle eest, mis sul on ja millised võimalused meil on.

Pealegi maailmas ainult luuakse, ja luuakse asju juurde. Palju asju ei peagi üldse looma, kuna on olemas piisavalt palju riideid, tehnikat, et kõigi vahel jagada. Kuid suured ettevõtted, tahavad ju äri teha meie pealt, sest meie oleme ju kasutajad ja tarbijad.

Juba ainult see mõte, paneb minu loomis soovi pausile, kuna ma ei taha luua s*tta mis ei pea vastu paar nädalat, vaid ikka võiks kesta aastaid. Aga nüüd on KEVAD-SUVI-SÜGIS loomis hetked, kuna tahan ära teha minu oodatuimaid projekte, mida olen peas hoidnud ja paberil mitu aastat.

Telefonidest teen pikema video, kuna see on paras nali.